Menu Główne
Strona Główna
Dyrekcja
Nauczyciele
Samorząd uczniowski
Statut ZSP
Programy pracy szkoły
Godziny pracy
Archiwum
Ciekawostki
Historia szkoły
Patron szkoły
O Radłowie
Galeria
Filmy
Wirtualna wycieczka po szkole
Koła zainteresowań
Informatyczne
Matematyczne
Patriotyczne
Caritas
Z. d/s promocji zdrowia
Losowa fotografia
Kalendarz
Październik 2017
Nd Pn Wt Śr Cz Pt Sb
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Licznik
Dzień Edukacji Narodowej za

Cytat
"Komputery sa bezuzyteczne, udzielaja tylko odpowiedzi" - PABLO PICASSO
Program stypendialny
Najnowsze Newsy
DZIEŃ CHŁOPAKA [Dodane przez Katarzyna Nosek | 08 październik 2017 21:12] | RATUSZ PEŁEN KULTURY [Dodane przez Katarzyna Nosek | 03 październik 2017 00:26] | Z WIZYTĄ W KRAKOWIE [Dodane przez Katarzyna Nosek | 02 październik 2017 23:13] | SPRZĄTANIE ŚWIATA 2017 [Dodane przez Katarzyna Nosek | 02 październik 2017 22:20] | 78. ROCZNICA BITWY RADŁOWSKIEJ [Dodane przez Katarzyna Nosek | 01 październik 2017 20:08] | Rozpoczęcie roku szkolnego 2017/18 [Dodane przez Monika Lucarz | 24 sierpień 2017 21:28] | Uwaga!!! [Dodane przez Monika Lucarz | 24 sierpień 2017 21:26] | Wesołych i słonecznych wakacji ! [Dodane przez Monika Lucarz | 04 lipiec 2017 17:48] | Zakończenie roku szkolnego 2016/2017 [Dodane przez Monika Lucarz | 22 czerwiec 2017 08:32] | "Jak się bawić, to się bawić..." - Dzień Dziecka w ZSP Radłów :) [Dodane przez Monika Lucarz | 12 czerwiec 2017 10:39] |
 
Erasmus+










Informacja o wynikach konkursu

Praktyki zagraniczne
Miło nam poinformować, iż wniosek złożony przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im T. Kościuszki w Radłowie do programu Erasmus+ Kształcenie i Szkolenia zawodowe otrzymał dofinasowanie na realizacje praktyk zagranicznych dla chętnych uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. O dofinansowanie praktyk ubiegło się 559 szkół i podmiotów do tego uprawnionych pozytywnie zostało ocenionych 242 wnioski.
Realizacja projektu w ZSP w Radłowie rozpocznie się w 2014/2015 roku

http://erasmusplus.org.pl/wp-content/uploads/2014/02/2014-06-02_komunikat_wyniki_konkursu_KA1_VET.pdf

Informacja o projekcie

Nasza Szkoła od 02.11.2014 roku do 01.11.2016 roku realizuje projekt Gastronomia
po europejsku w ramach programu ERASMUS+ w ramach sektora „Kształcenie i szkolenia zawodowe - Akcja 1. Mobilność edukacyjna”.

Projekt kierowany jest do 20 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. W pierwszej turze na przełomie stycznia 2015 roku do Turyngii na praktyki zawodowe pojedzie 10 uczniów.

Informacja o projekcie została przekazana Rodzicom na zebraniu we wrześniu i w listopadzie, oraz uczniom klas technikum żywienia którzy zgłosili chęć udziału w praktykach i uczestniczą w szkole zgodnie z harmonogramem: w kursie językowym, w przygotowaniu fachowym pt Mała gastronomia oraz w przegotowaniu mentalnym do wyjazdu.
Zajęcia prowadzą Pani Beata Skóra i Pani Anna Dudkiewicz.


Strona programu:

http://erasmusplus.org.pl/wp-content/uploads/2014/10/frse_erasmus+ulotka_kszta%C5%82cenie_zawodowe_2014-10-28_web.pdf

Informacja o rekrutacji
REGULAMIN REKRUTACJI I UCZESTNICTWA w projekcie "Gastronomia wiejska po europejsku".
Spotkanie z przedstawicielami partnerów ze strony niemieckiej

W dniu 10.12.2014 roku (środa) odbyło się spotkanie uczestników projektu Gastronomia wiejska po europejsku w ramach projektu Erasmus+ Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego przed wyjazdem na staż z udziałem głównego niemieckiego partnera Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH. Podczas tego tzw. przygotowania mentalno-organizacyjnego, które poprowadził dr Manfred Müller z p. Katarzyną Suchocką, uczniowie otrzymali tzw. "instrukcję dla praktykantów" stanowiącą zbiór najważniejszych wskazówek dla praktykantów oraz listę rzeczy do zabrania na praktykę.

Zapytanie ofertowe przewóz uczniów na praktyki do Niemiec-pobierz

Informacja o wynikach zapytania ofertowego E+/1/2014

Serdecznie dziękuję za odpowiedź i za przesłanie odpowiedzi na zapytanie ofertowe.

Informujemy iż została wybrana oferta złożona przez firmę:

MĄDELTRANS Jerzy Mądel
33-152 Pogórska Wola 175

Oferta spełnia wymagania zawarte w zapytaniu ofertowym.




Długo wyczekiwane przez uczennice Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych praktyki zawodowe w Niemczech tuż, tuż...
Od 19 stycznia br. w ramach projektu ERASMUS+ "Gastronomia po europejsku" 10 uczennic ZSP w Radłowie odbędzie miesięczne praktyki zawodowe w czterogwiazdkowych hotelach w sercu Niemiec - Turyngii.
Po odbytym w szkole 30 - godzinnym szkoleniu z języka niemieckiego i z zakresu gastronomii,17 stycznia wyruszają do niemieckich hoteli w miejscowościach Neustadt an der Orla, Masserberg, Luisenthal i Mühlhausen. Przez miesiąc będą pracować w przepięknych obiektach, rozwijać swoje umiejętności językowe, zdobywać doświadczenie zawodowe, a w czasie wolnym odkrywać uroki Turyngii. Ich praktyka zostanie oceniona przez pracodawców z Niemiec i otrzymają tzw. Europass - Mobilność - dokument zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim, który być może w przyszłości pomoże im w zdobyciu dobrej posady, nie tylko na rynku krajowym, ale też zagranicznym.
Nasze praktykantki na bieżąco będą relacjonowały swój pobyt w Niemczech. Już teraz czekamy na zdjęcia z hoteli oraz miejsc, które będą zwiedzać w wolnym czasie.

Trzymamy kciuki i "alles Gute", bo do odważnych świat należy.

Filmik reklamowy jednego z hoteli : http://www.ringhotel-schlossberg.de/Virtuell-Tour/virtualtour.html
Adresy stron internetowych hoteli: www.waldhotel-berghof.de, www.hotel-rennsteig.com , www.brauhaus-zum-loewen.de , www.ringhotel-schlossberg.de , www.hotel-stadt-neustadt.de

Z wizytą w Niemczech




W dniu 27 stycznia 2015r odbyła się wizyta monitorująca zagraniczne praktyki zawodowe w których uczestniczą uczennice naszej szkoły z klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
w ramach projektu „Gastronomia wiejska po europejsku” program Erasmus+ Akcja 1.1 Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego. Projekt finansowany jest przez Unię Europejską. W wizycie monitorującej uczestniczyła p. Dyrektor Anna Golec, która wraz z partnerami ze strony niemieckiej p. Katarzyna Suchocka i pan Manfred Muller spotkała się z niemieckojęzycznymi opiekunami ze strony hoteli w których uczennice odbywają praktykę, rozmawiała z praktykantami i pracownikami. Wszędzie słyszała same pochlebne opinie, uczennice zostały bardzo dobrze ocenione pod względem przygotowania językowego i przygotowania zawodowego. Praktykantki zwracały uwagę na to, że są traktowane na równi z innymi pracownikami i wykonują wiele różnych czynności, które pozwalają im rozwijać swoje umiejętności zawodowe.Na zakończenie odbyła się wycieczka po Erfurcie – stolicy landu.

 Zobacz galerię

ERASMUS+ (podsumowanie praktyk w Niemczech)



Praktyki w Niemczech zakończone dla I grupy uczniów Technikum Żywienia.
Po miesięcznym pobycie z praktyk w Turyngii wróciło 10 uczennic naszej szkoły.
O wrażeniach i swoim pobycie na bieżąco uczennice przekazywały informacje na Facebooku.
Udział w praktykach pozwolił rozwinąć umiejętności językowe, skonfrontować wiedze zawodową z zasadami pracy obowiązującymi w niemieckich hotelach. W kwietniu odbędzie się uroczyste wręczenie certyfikatów oraz Europasów.
A oto kilka zdjęć z hoteli, w których praktykowały nasze uczennice .

Praktyki realizowane są z projektu Gastronomia wiejska po europejsku z programu ERASMUS+ w ramach sektora „Kształcenie i szkolenia zawodowe - Akcja 1. Mobilność edukacyjna”. Praktyki w całości sfinansowane ze środków Unii Europejskiej.

 Zobacz galerię


Wręczenie dokumentów Europass - Mobilność




W dniu 01.06.2015 roku w Naszej Szkole odbyło się wręczenie dokumentów Europass – Mobilność
pierwszej grupie uczennic, które w roku szkolnym 2014/2015 uczestniczyły w praktykach zawodowych w Turyngii w ramach projektu realizowanego z programu Erasmus + , sektor : „Kształcenie i szkolenia zawodowe - Akcja 1. Mobilność edukacyjna uczniów”.

Pani dyrektor Anna Golec podsumowała pierwszą część realizacji projektu. Przedstawiono prezentację dotyczącą wyjazdu i pobytu 10 uczennic Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w hotelach cztero- i pięciogwiazdkowych.
Uczennice odbyły praktykę w kuchni i restauracji. W wolnym czasie zwiedzały okolice, uczestniczyły w wycieczkach do Drezna i Erfurtu.
W uroczystym wręczeniu Europassów i Certyfikatów uczestniczyli: Pan Roman Łucarz - Starosta Tarnowski, Pan Zbigniew Karciński - Wicestarosta Tarnowski, Pan Jacek Hudyma - Etatowy Członek Zarządu Powiatu Tarnowskiego, Pan Edmund Juśko - Dyrektor Wydziału Edukacji, Kultury i Promocji Starostwa Powiatowego w Tarnowie, rodzice uczennic uczestniczących w praktykach, Dyrektorzy Gimnazjów wraz z delegacjami uczniów oraz młodzież z ZSP w Radłowie .
Uczennicom został wręczony dokument Europass - Mobilność wydany na wniosek Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. T. Kościuszki w Radłowie przez Krajowe Centrum Europassu. Dokument ten służy do potwierdzenia realizacji europejskiej ścieżki kształcenia, zawiera informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim; wydany jest w języku polskim i niemieckim. Praktykantki otrzymały również certyfikaty wydane przez niemieckiego partnera, w których bardzo dobrze zostały ocenione ich umiejętności zawodowe i językowe.
W roku szkolnym 2015/2016 odbędzie się realizacja wyjazdu dla drugiej grupy uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Udział w takich praktykach to duże doświadczenie ; miesięczny pobyt za granicą uczy stuprocentowej samodzielności, pozwala doskonalić różne umiejętności, poznać tradycje, obyczaje innego kraju.
„Do odważnych świat należy”.

 Zobacz galerię
Europas Mobilności w ZSP w Radłowie
Certyfikaty Europassu dla uczennic ZSP w Radłowie


Prezentacje uczennic z praktyk w Niemczech

Praktyki zagraniczne 2015r.
Prezentacja Iwony Halastry i Wiktorii Huczek
Prezentacja Joanny Augustyńskiej i Edyty Patulskiej
Prezentacja Marleny Bącler i Anety Wilk
Prezentacja Pauliny Hermy i Marioli Janeczek
Prezentacja Weroniki Drwiły i Martyny Miśtak

Zapraszamy uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych do składania dokumentów rekrutacyjnych do projektu ERASMUS+ "Gastronomia wiejska po europejsku" zgodnie z regulaminem zamieszczonym poniżej. Miesięczne praktyki odbędą się na przełomie lutego i marca 2016 roku w czterogwiazdkowych hotelach w sercu Niemiec - Turyngii. Od listopada 2015 roku rozpoczną się zajęcia przygotowujące do wyjazdu min. z języka niemieckiego i z zakresu gastronomii.
Dokumenty rekrutacyjne można składać do 3 listopada 2015r do sekretariatu szkoły.
Komisja Rekrutacyjna w oparciu o złożone formularze rekrutacyjne oraz złożoną dokumentację wyłoni ostateczną listę uczestników oraz ułoży listę rezerwową w dniu 05.11.2015r.
Aneks nr 1 z 2015 roku REGULAMIN REKRUTACJI I UCZESTNICTWA w projekcie "Gastronomia wiejska po europejsku"

Konkurs EUROPASS

 

 

Na stronie www.frse.org.pl pojawiło się ogłoszenie o konkursie dla uczestników projektów mobilności, którzy np. otrzymali Europassy w ramach projektów praktyk.
Do wygrania ciekawe nagrody :-)
http://www.frse.org.pl/aktualnosci-programowe/wez-udzial-w-konkursie-europass



Zapytanie ofertowe


Szanowni Państwo,
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. T. Kościuszki w Radłowie zwraca się z prośbą o przedstawienie oferty na przewóz uczniów na trasie Polska – Turygia, Polska-Turyngia – Polska w związku z realizacja praktyk zawodowych realizowanych w ramach projektu Gastronomia wiejska po europejsku z programu Erasmus+ Akcja 1.1 Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego.



Szczegóły przesyłamy w załączniku.Zapytanie ofertowe przewóz uczniów na praktyki do Niemiec-pobierz

Formularz ofertowy, załącznik nr 1, załącznik nr 2 prosimy przesłać na adres:
erasmus2014@interia.pl do dnia 31.01.2016r.

Z poważaniem

Anna Golec



Wręczenie dokumentów Europass - Mobilność


W dniu 31 października 2016 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im T. Kościuszki w Radłowie odbyło się podsumowanie wyjazdu drugiej grupy uczniów na praktyki do Turyngii w ramach projektu realizowanego z programu Erasmus
+ Akcja 1 Mobilność edukacyjna uczniów, z udziałem Pana Zbigniewa Karcińskiego - Wicestarosty Tarnowskiego, Pana Jacka Hudymy - Etatowego Członka Zarządu Powiatu Tarnowskiego, rodziców, praktykantów i społeczności szkolnej.

Została przedstawiona prezentacja podsumowującą wyjazd drugiej grupy uczniów na praktyki zagraniczne do Turyngii do cztero i pięciogwiazdkowych hoteli. Praktykanci mieszkali w dwuosobowych pokojach w hotelach, w których odbywali praktykę. Pracowali na kuchni i sali restauracyjnej.Rozwijali swoje umiejętności językowe, zdobywali nowe doświadczenia zawodowe w nowoczesnych dobrze wyposażonych kuchniach i salach konsumenckich, przygotowywali półprodukty i gotowe dania. Wydawali posiłki, dbali o czystość stanowiska pracy, przygotowywali sale restauracyjne, nakrywali do stołu, dekorowali stoły,pracowali w części barowej restauracji.Nawiązali kontakt ze specjalistami z branży gastronomicznej szefami kuchni, kierownikami sali, poznali obowiązujące w Niemczech zasady pracy.W wolnym czasie mogli korzystać z atrakcji hotelowych. W drugim tygodniu praktyk odbyła się wizyta monitorująca połączona z wycieczką do Erfurtu.Praktyka trwała miesiąc, została oceniona przez pracodawców z Niemiec wg systemu ECVET, który został stworzony w porozumieniu ze szkołą.Praktykanci otrzymali zaświadczenia o ukończeniu kursów przygotowawczych oraz certyfikaty wydane przez Siegmundsber Haus Weraqqelle, w których oprócz umiejętności zawodowych zostały ocenione umiejętności językowe. Bardzo ważnym dokumentem jest Europass – Mobilność wydawany na wniosek Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radłowie przez Krajowe Centrum Europass. Europass Mobilność służy do potwierdzenia realizacji europejskiej ścieżki kształcenia. Zawiera informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim oraz informacje na temat partnerów, miejsca odbywania praktyk, opis wykonywanych czynności i zadań oraz umiejętności i kompetencji (zawodowych, językowych, organizacyjnych, społecznych).Wydany jest w języku polskim, niemieckim i angielskim, w dokumencie widnieją dane dotyczące posiadacza dokumentu, nazwę organu wydającego, datę wydania oraz numer nadany przez Krajowe Centrum Europass. Praktykanci, rodzice, goście zaproszeni zostali na poczęstunek.


Prezentacje uczniów z praktyk w Niemczech

Praktyki zagraniczne 2016r.
Prezentacja Anny Sawickiej i Patrycji Rudzińskiej
Prezentacja Marty Mączko i Joanny Topór
Prezentacja Weroniki Wesołowskiej i Natalii Marek
Prezentacja Justyny Marek i Łucji Głowackiej
Prezentacja Damiana Mączko
 
Projekty realizowane w ZSP w Radłowie

 
Gimnazjalisto !
Oferta edukacyjna na rok 2017/2018
Regulamin rekrutacji na rok 2017/2018
Aktualności
Erasmus+
Plan lekcji 2016/17
Harmonogram 2016/2017
Matura 2017
„A to Polska właśnie”
Wymiana Polsko-Niemiecka
Projekty
Wykaz podręczników 2017/2018
Facebook
Zegar
Adres Szkoły
ZSP im. T. Kościuszki
w Radłowie
ul. Biskupska 2A

tel./fax 14 6782024
tel. 14 6782068


e-mail: zspradlow@op.pl
Ankieta
Działania,w jakich wyróżnia się ZSP w środowisku lokalnym:

zawody sportowe

imprezy kulturalne

uroczystości patriotyczne

akcje charytatywne

działania promujące zdrowie

okolicznościowe kiermasze


Wykonał : Kamil Kotasiński

6,396,172 Unikalnych wizyt